PG01 - La figura femenina al llarg de la història de l’art

Descripció del curs

En aquest curs es farà una revisió de la figura femenina en les arts plàstiques des de la Prehistòria fins el segle XX. Constatarem que la representació de la dona no està lligada únicament a la bellesa sinó a la funció que l’obra d’art li dóna en cada moment de la història. La contemplarem lligada a la fecundació, la mitologia, la religiositat o la bellesa. La veurem idealitzada, creant moda, formant part del retrat o participant d’escenes quotidianes.

Centrarem l’estudi en la pintura i l’escultura, sense oblidar altres tècniques que han estat també vehicle de representació al llarg del temps, com són el dibuix, el gravat o la fotografia. Coneixedors de que és impossible abastar tots els moviments o corrents artístiques, ens anirem aturant en aquells moments històrics que han estat especialment significatius en l’evolució artística.

Finalment, farem una anàlisi de les obres més representatives de cada període de l’Historia de l’Art: les seves característiques tècniques, estètiques i iconogràfiques. Redescobrirem algunes de les millors obres dels mestres de la pintura universal.

Professorat

Sra. Puri Merino Palomar

Llicenciada en Història de l’Art (Universitat Autònoma de Barcelona)
Llicenciada en Història (UNED)
Catedràtica d’Ensenyament Secundari a Girona
Participant activa en cursos de postgrau d’Història de l’Art

 

Dr. Josep Roig García

Doctor en Medicina (Universitat de Barcelona)
Llicenciat en Dret (UNED)
Doctor en Història (Universitat de Girona)
Professor Associat a la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona
Especialitzat en temes d’història de la medicina, ha participat en cursos de medicina i humanitats i la medicina en la Història de l’Art

 

Dates

Dimecres 17 de juliol de 2019

Horari

de 9.30 a 14.00 h i 16.00 a 20.00 h.

Preu

General: 95 €

Estudiants: 85,50 €

Residents Cerdanya: 63 €

Lloc de realització

AUCer – CEIP Alfons I
Av. Shierbeck, 2 – 17520 Puigcerdà

Programa

1. Introducció: Què és l’Art i les seves funcions. La presència femenina com a model en la Història de l’Art. La seva representació en la prehistòria. La imatge femenina en Grècia i Roma.

2. La imatge femenina en l’Art Medieval. Les representacions religioses bizantines, romàniques i gòtiques.

3. La dona en la pintura del Renaixement. De les verges de Filippo Lippi als retrats de Leonardo da Vinci. La dona terrenal, virginal i mitològica.

4. El Barroc: La dona surt dels estereotips religiosos. La representació naturalista i realista . El Rococó: la dama elegant, dolça i femenina.

5. Retorn al classicisme. El Goya més innovador i els seus retrats psicològics. La dona en la pintura romàntica europea. De la exaltació històrica de Delacroix a la dona literària i quotidiana dels prerafaelites anglesos.

6. Realisme. Impressionisme i Postimpressionisme: de la pintura fotogràfica a la figura esbossada i la dona exòtica.

7. Primeres avantguardes: de l’alliberament del color (Fauvisme) a la dona onírica (Surrealisme), passant per les descomposicions de les formes (Cubisme) i l’expressionisme de les figures femenines.

8. Segones avantguardes: de la dona “lletja” (Expressionisme) a la dona com a objecte de consum (Pop Art)

Veure o descarregar la fitxa del curs en PDF