Descripció del curs

La història d’una ciutat es pot abordar des de moltes vessants. En aquest cas les muralles que han envoltat Barcelona al llarg dels segles seran les protagonistes que ens ajudaran a desxifrar la seva història. Des de les primeres construccions fins el seu enderrocament gairebé total passant per les succesives ampliacions, millores i destruccions la ciutat i el país van anar evolucionant fins arribar al segle XXI.

La ciutat de Barcelona, des del seu naixement, ha estat condicionada per les muralles que l’encerclaven. Els romans van construir-ne una inicialment d’un perímetre molt limitat i de poques virtuts defensives. Uns dos-cents cinquanta anys després van emprendre unes grans reformes que van fer que Barcino fos conegut arreu de l’Imperi com ‘la ciutat coronada’, perquè gaudia d’una muralla imponent farcida de torres defensives molt juntes unes de les altres.

Aquesta muralla extraordinària va fer servei durant nou-cents anys, fins que en l’Edat Mitjana es va ampliar substancialment per tal d’acollir inicialment els nous barris que havien nascut com, uns decenis més tard, la nova zona industrial i agrícola que era el Raval.

Aquesta nova muralla medieval va fer prou servei a la ciutat durant segles, però ja en el XVII va començar a mostrar insuficiències davant de les noves tècniques de setge que feien servir les armes de foc. Malgrat algunes reformes, era una muralla obsoleta que va tenir un bon comportament durant els setges de la Guerra de Successió. La construcció de la Ciutadella va canviar totalment el seu significat i de muralla de defensa contra l’enemic exterior va passar a ser una muralla de contenció contra els barcelonins. Durant el segle XIX, el clam per acabar amb la Ciutadella es va anar associant -especialment arran de la Segona Revolució Industrial- amb la necessitat de trencar la muralla, cosa que no s’aconseguiria fins ben entrada la segona meitat d’aquell segle.

La Història de la Muralla és, doncs, un bon compendi de la Història de Barcelona.

Professorat

GUIA

Dr. Alessandro Ravotto

 

COORDINADOR

Sr. Enric Calpena i Ollé

Periodista

Productor executiu, presentador, director, guionista i realitzador.

Director del programa radiofònic “En guàrdia” (Catalunya Ràdio)

Col·laborador de la revista “Sàpiens”

Professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL)

Dates

els dies 13 i 14 de juliol de 2017

Horari

de 16.00 a 20.00 h.

Preu

Preu general: 90 €

Estudiants universitaris: 81 €

Residents Cerdanya: 60 €

Lloc de realització

AUCer – CEIP Alfons I
Av. Shierbeck, 2 – 17520 Puigcerdà

Programa

Per determinar

Veure o descarregar la fitxa del curs en PDF