El classicisme musical: el temps de Haydn

Descripció del curs

La mort de Johann Sebastian Bach l’estiu de 1750 (l’atzar va conferir una data certament rodona) sembla marca el punt d’inflexió en el desenvolupament musical. El punt frontissa entre el final del barroc i l’adveniment del Classicisme musical, també conegut com el temps de Haydn i Mozart, i que s’allargaria fins a la composició a Viena de la Simfonia “Heroica” de Beethoven entre 1803 i 1804. Mig segle en que el racionalisme deixarà sentir la seva petjada en l’àmbit de la música impulsant una estètica sonora en que paraules com melodisme, estructura, proporció, elegància, expressió continguda… esdevenen definidores d’un estil que ha transcendit com la referència formal de la posteritat.

Professorat

Sr. Joan Vives Bellalta
Flautista de bec
Divulgador Musical
Professor d’història de la música a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, adscrita a la UB)
Locutor Redactor de Catalunya Música

Dates

dimecres 11, dijous 12 i divendres 13 de juliol de 2018

Horari

Dimecres 11 de juliol. 16.00 a 20.00 h
Dijous 12 de juliol. 16.00 a 20.00 h
Divendres 13 de juliol. 9.30 a 14.00 h i 16.00 a 20.00 h

Preu

Preu general: 140 €

Estudiants universitaris: 127 €

Residents Cerdanya: 90 €

Lloc de realització

AUCer – CEIP Alfons I
Av. Shierbeck, 2 – 17520 Puigcerdà

Programa

Per començar el cicle ens centrarem a resseguir els punts d’interès on es va començar a gestar el nou llenguatge com ara al París rococó de Lluis XV, Dresden, Mannheim i la seva magnífica orquestra. També Berlin, punt que aprofitarem per resseguir el destí de tots i cadascun dels 20 fills que Bach va tenir amb les seves dues dones Maria Bàrbara i Anna Magdalena centrant de forma especial l’atenció en l’activitat dels quatre fills compositors i encara més específicament en la personalitat del segon Carl Philipp Emmanuel Bach i la seva aportació.

Continuarem el nostre recorregut amb al figura de Christoph Wilibald Gluck, fill d’un forestal que va esdevenir professor de música de la futura reina Ma. Antonieta. Sens dubte un dels més grans representants operístics del seu temps gràcies a la popularitat de pàgines com “Orfeo i Euridice” i a la voluntat de recuperar la puresa dramàtica de l’òpera seria a través del seu plantejament reformista. També farem una aproximació al panorama musical de la península ibèrica a través sobretot de la figura de Luigi Boccherini, el geni quasi oblidat. L’adveniment dels borbons, contra la impressió que la península ibèrica esdevindria subsidiària de la música francesa, va representar l’entrada d’una gran quantitat de figures italianes de primera línia entre les que destaquen Farinelli, Domenico Scarlatti i particularment Luigi Boccherini.

Completarem el nostre periple d’enguany amb Franz Joseph Haydn, la més gran figura musical de l’època al territori germànic. Una vida poc viatgera i molt centrada principalment en la seva tasca al servei dels prínceps Esterhazy al seu palau d’Eisenstadt, el va permetre ser autor d’una producció molt prolífica amb la que va consolidar en bona mesura el estàndards formals de la música del seu temps i alhora esdevenir el gran model de referència pels compositors de la posteritat… l’essència per tant de l’anomenat Classicisme musical.

Resseguirem l’etapa de joventut del compositor des del naixement a Rohrau, l’arribada a Viena i l’inici de la seva activitat com a compositor i director de l’orquestra del palau Esterhazy d’Eisenstadt, tot resseguint les obres més destacades dels primers anys. La inauguració del palau Esterhaza. Els aspectes socials i humans. També la valoració dels aspectes formals del “pare de la simfonia (i del quartet per a corda)”. Un recorregut per les obres de maduresa de l’autor, les darreres simfonies i quartets, els dos viatges a Londres, els grans oratoris “La Creació”, Les Estacions… l’himne imperial, els papagais, la guerra i les tombes…

A Wolfgang amadeus Mozart en el reservem per a una futura ocasió!

Veure o descarregar la fitxa del curs en PDF