Llibres que et canvien la vida: com les grans obres literàries generen felicitat

Descripció del curs

A mesura que l’alfabetització s’ha anat imposant i que la cultura ha passat a ser un dels més preuats béns del món contemporani, la lectura ha deixat de ser una activitat compartida per esdevenir un dels grans plaers individuals. Però de cada vegada més sovint sentim la necessitat d’haver de compartir les nostres lectures, de trobar gent amb qui poder parlar dels llibres en general i d’aquells que et poden canviar la vida en particular.

Doncs bé, aquest curs pretén fer un recorregut per alguns d’aquests llibres que et canvien la vida i convertir-se en una guia de lectura per als qui encara no els han llegit; un espai de memòria per als qui els han llegit però ja les han mig oblidat; i espai de gaudi per als qui se sentin reconfortats en la pertinença a una secta molt especial: la dels lectors que busquen la felicitat i volen compartir-la amb altres lectors, sabedors que formen part d’un grup molt especial i afortunat. Per tant, tothom pot formar part d’un curs on ens endinsarem en models de llibres que canvien la vida, aprendrem a gaudir més de la lectura i de com llegir i sobretot gaudirem de compartir aquestes experiències lectores entre tots perquè la lectura sempre és horitzontal i totes les aportacions són igual de vàlides.

Professorat

Sr. Sebastià Bennasar Llobera

(Palma, 1976). Sobreviu escrivint en català des del 2005, quan va abandonar la redacció del “Diari de Balears”. Des de llavors escriu, tradueix, col·labora amb editorials, fa de periodista free-lance, condueix clubs de lectura, dirigeix festivals literaris…

Ha publicat una trentena de llibres de tots els gèneres excepte teatre, essent els darrers, L’imperi dels lleons (Alrevés, 2017) i Manuel de Pedrolo, manual de supervivència (2018).
Llicenciat en humanitats per la UPF (2009, premi extraordinari final de carrera), Màster en història del mon per la mateixa universitat (2011)

Ha impartit conferències, seminaris i cursos sobre literatura en general i novel·la negra en particular a universitats dels Països Catalans, Espanya, Portugal i França.

Dates

dilluns 9 de juliol de 2018

Horari

de 9.30 a 14 h i de 16 a 20 h

Preu

Preu general: 95 €

Estudiants universitaris: 85,50 €

Residents Cerdanya: 63 €

Lloc de realització

AUCer – CEIP Alfons I
Av. Shierbeck, 2 – 17520 Puigcerdà

Programa

-La lectura: una activitat col·lectiva que esdevé individual. I en canvi, perquè tenen èxit les societats literàries i els clubs de lectura?

 • -Deu llibres o tipus de llibres que et canvien la vida.
  – Homer, la Ilíada i l’Odissea, o viatjar de la mà dels antics grecs.
  -Tirant lo Blanc, espases, amor i un refredat mortal, o com els herois tornen humans.
  – Jane Austen, la meravellosa sensibilitat dels enclosures anglesos.
  – Els miserables, o com Víctor Hugo ens fa empatitzar amb els seus personatges.
  – Ernest Hemingway i la ciutat somniada, Paris era una festa. I la teoria de l’iceberg dels seus contes, és clar.
  – El cor és un caçador solitari, de Carson Mc Cullers i les grans narradores en llengua anglesa del segle XX.
  – La novel·la negra, una eina per descriure una societat, una història breu del gènere.
  – La por a la riallada, Umberto Eco revoluciona el panorama literari amb El nom de la rosa i altres èxits inesperats.
  – 84, Charing Cross Road, la mel i la literatura en el pot petit.
  – Roberto Bolaño i Quim Monzó, crueltat, diversió, crueltat, apologia de la literatura contemporània.