Viatge per la Cerdanya romana

Descripció del curs

El curs pretén analitzar sobre el terreny, i a partir dels espais històrics protagonistes, el procés de conquesta i romanització de la Cerdanya al llargs dels segles II ane – II dne. Es per això que els participants viatjarem, acompanyats pels investigadors que hi han treballat, per quatre dels jaciments més significatius de la comarca on s’ha documentat aquesta presència, i on podrem viure directament alguns dels esdeveniments més transcendentals d’aquest procés: la conquesta, l’explotació dels recursos, i el procés de transformació de l’hàbitat del model ceretà fins a la fundació de la ciutat romana de Iulia Libica (Llívia).

Professorat

Dr. Oriol Olesti Vila
Professor titular d’Història Antiga (UAB)
Director del Projecte PATCA (Paisatge i territori a la Cerdanya Antiga, Generalitat de Catalunya)
Doctorat l’any 1993 amb una tesi dedicada a la romanització del territori del Maresme, darrerament ha centrat els seus estudis en els territoris pirinencs, on desenvolupa diversos projectes arqueològics.
Ha ampliat estudis en universitats com la Universitat du Franche-Comté (1993- 1994) i la Universitat d’Oxford (2006-2007)

Sr. Jordi Morera Camprubí
Professor Associat d’Història Antiga (UAB).
Arqueòleg professional. Director de les excavacions al jaciment arqueològic del Castellot de Bolvir.

Sr. Joan Oller Guzmán
Professor associat d’Història Antiga (UAB).
Arqueòleg professional. Director de les excavacions al jaciment arqueològic del Tossal de Baltarga (Bellver).

Dates

dilluns 9 de juliol de 2018

Horari

de 9.30 a 14h i de 16 a 20h

Preu

Preu general: 95 €

Estudiants universitaris: 85,50 €

Residents Cerdanya: 63 €

Lloc de realització

AUCer – CEIP Alfons I
Av. Shierbeck, 2 – 17520 Puigcerdà

Programa

Matí:
La proposta comença al Tossal de Baltarga (Bellver), allà visitarem un dels punts forts del territori on hi ha documentats algun dels esdeveniments bèl·lics del període.
Continuarem el recorregut a Les Guilleteres d’All, aquesta és una zona amb presència d’or al·luvial explotat per Roma.
Després anirem al jaciment del Castellot de Bolvir i al seu Centre d’Interpretació (Espai Ceretània), el jaciment ibero-ceretà i Romà Republicà més ben conegut.

Tarda:
Visita al jaciment romà de Llívia i el seu museu. Ens centrarem especialment en la visita al Fòrum de la ciutat, fase culminant del procés de transformació de les comunitats pirinenques.
El recorregut no requereix condicions especials però és millor portar calçat adequat. Tots els jaciments estan a peu de carretera, excepte el del Tossal de Baltarga que demana una breu caminada d’entre 15 a 20 minuts.

Veure o descarregar la fitxa del curs en PDF